BETON KATKILARI
Betonun bir takım özeliklerini iyileştirmek amacıyla beton içerisindeki çimento miktarını baz alarak belli oranlarda katılan organik veya inorganik kökenli maddeler katkı maddesi olarak adlandırırlar. Betonu oluşturan ana malzemeler su, çimento ve agrea dışında harcın özeliklerini belirli bir ölçüde iyileştirilmesi için kullanılır. Katkı maddeleri gereğinden fazla kullanıldığında aksi etkiler oluşturabileceği gibi gereğinden az kullanıldığı takdirde ise hiç bir faydası olmayacaktır.
Beton katkıları kimyasal, mineral ve fiber olarak üç ana başlık altında toplanır.
1- KİMYASAL KATKILAR: Taze veya sertleşmiş betonun bazı özelliklerini değiştirmek üzere, karıştırma esnası sırasında betona, çimento kütlesine oranla az miktarlarda ilave edilen katkı maddesidir.
2- MİNERAL KATKILAR: Betonda katı maddesi olarak kullanılan mineral malzemelerin mutlaka ince taneli durumlarda olmaları gerekmektedir. Betonun terlemesini azaltmak akışkanlığını artırmak ve bu sayede sertleşmiş betonun dayanım ve dayanıklılığını artırmak amacı ile kullanılmaktadır.
3- FİBER KATKILAR: Fiberin özelliğine göre rötreyi azaltmak, betonda oluşan mikro veya makro çatlakların oluşmasını ve ilerlemesini engellemek amacı ile kullanılmaktadır.