MEKANİK TESİSAT İZOLASYONU NEDİR?
Yapıların,ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan olmayan yerlerden geçen bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürlerle mekanik tesisatı oluşturan boruların, tankların ve depoların, klima kanalarının içinden geçen akışkanın sıcak veya soğuk oluşuna göre uygun özelliklere sahip ve uygun kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile yalıtılmasına mekanik tesisat izolasyonu denir.
Mekanik tesisat yalıtımım ile enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların yoğuşma sebebi ile korozyona uğraması önlenmiş olur. Enerji verimliliği için ısıtma-soğutma tesisatlarına mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.
Mekanik tesisat izolasyonu geri dönüşümü en kısa olan yalıtım uygulamasıdır. Sağladığı enerji tasarrufu ile yalıtım tutarını bir kaç ay içerisinde geri kazandırmaktadır.
Bir yapının ısıtılması veya soğutulması için harcanan enerjinin azaltılmasında, mekanik tesisat yalıtımının önemi göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir.!!
POLAR İZOLASYON mekanik tesisat izolasyonunu üç gruba ayırmıştır:
DÜŞÜK ISI İZOLASYONU
Akışkan sıcaklığının -200°C ile + 5°C arasında olduğu durumlarda uygulanır. 200°C ile -60°C arasında cam köpüğü(cellular glass), -60°C ile+5°C arasında ise poliüretan (PUR) veya polizosiyanürat(PIR) izolasyon malzemesi tercih edilir.
ORTA ISI İZOLASYONU
Akışkan sıcaklığının +6°C ile +70°C arasında olduğu durumlarda uygulanır. Bu sıcaklıklarda kauçuk köpük (armaflex) izolasyon malzemesi olarak tercih edilir.
YÜKSEK ISI İZOLASYONU
Akışkan sıcaklığının +71°C ile +1400°C arasında olduğu durumlarda uygulanır. +71°C ile +150°C arasında cam yünü, +151°C ile +700°C arasında taş yünü, +701°C ile +1400°C ise seramik yünü izolasyon malzemesi olarak tecih edilir.
POLAR İZOLASYON MEKANİK TESİSAT İZOLASYONU